OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Kratom je v jihovýchodní Asii užíván tradičně už po staletí. Místní obyvatelé ho využívají pro jeho účinky, a to z léčebných nebo rituálních důvodů. Podle platné české legislativy není kratom určený k užívání, ale pouze ke sběratelským účelům.

Účinky kratomu jsou závislé na dávce. V malých dávkách (0,06 g na 1 kg hmotnosti) by měl mít povzbuzující efekt, avšak při vyšších dávkách vykazuje účinky spíše relaxační. Při zvýšení dávky však stoupá také pravděpodobnost nežádoucích účinků, jako může být nevolnost, zvracení a psychické komplikace.

Účinky jsou ovlivněny také druhem kratomu. Například bílý kratom je přirozeně stimulační, naopak červený kratom má přirozeně relaxační charakter. Ke stimulačním účinkům patří i další jevy, jako je zvýšení energie a zlepšení nálady. Naopak relaxační účinky zahrnují celkové zklidnění, psychický a fyzický odpočinek, podporu spánku a ztlumení bolesti.

Historicky se kratom užíval nejčastěji v surové formě, a sice žvýkáním čerstvých listů. Dnes je k dostání především ve formě prášku nebo tablet.

Výhody práškové formy:

  • Přesnější dávkování
  • Rychlejší nástup účinků
  • Možnost smíchání s nápoji či potravinami

Výhody tablet:

  • Snadná přenositelnost a cestování
  • Neutrální chuť
  • Snadné dávkování

V jakých dávkách má kratom stimulační účinky, a v jakých relaxační? Dozvíte se na Realkratom.cz

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Newerse.