OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Kratom je přírodní produkt vyráběný z listů tropického stromu Mitragyna speciosa. Proces výroby zahrnuje sušení a následné drcení zralých listů. Výsledný produkt může mít několik různých podob. Domorodými obyvateli Indočíny a jihovýchodní Asie byl konzumován prostřednictvím žvýkání čerstvě utržených listů. V dnešní době se s kratomem setkáme nejčastěji ve formě prášku, příp. ve formě tablet nebo kapslí.

Kratom prášek má několik výhod, ale rovněž i nevýhod. Výhodou může být možnost přesnějšího dávkování, jelikož je možné si odvážit požadované množství na gram přesně. Nástup účinku je také o něco rychlejší než v případě tablet či kapslí a navíc se dá smíchat s různými nápoji, potravinami nebo si z něj můžete uvařit kratomový čaj. Nevýhodou může být jeho hořká chuť nebo nepraktičnost při cestování.

Oproti tomu kapslový nebo tabletový kratom je vhodnější na cestování a je chuťově neutrální. Drobnou nevýhodou může být o něco málo opožděný nástup účinku oproti kratomu v práškové formě.

Výroba kratomového prášku je poměrně nenáročný proces, a to hlavně z toho důvodu, že je vyráběn pouze z jediné suroviny - z listů kratomu. | Realkratom.cz

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Newerse.