OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Kratom se těší stále větší oblibě mezi lidmi hledajícími alternativní přírodní produkty pro podporu svého zdraví. Výsledný produkt, se kterým se setkáte, má nejčastěji podobu prášku, který se vyrábí ze sušených listů stromu Mitragyna speciosa pocházejícího z jihovýchodní Asie. Jedná se tedy o 100% přírodní produkt.

Výroba kratomového prášku je poměrně nenáročný proces, a to hlavně z toho důvodu, že je vyráběn pouze z jediné suroviny - z listů kratomu. Celý proces má několik fází:

  1. Vypěstování stromu: Kratom se pěstuje především v Thajsku, Malajsii, Indonésii a v Papua Nové Guinei, kde se přirozeně vyskytuje již stovky let.
  2. Sklizeň: Listy kratomu jsou obvykle sklízeny ručně, což umožňuje vybrat pouze vhodné listy a odstranit ty nekvalitní či poškozené.
  3. Sušení: Po sklizni jsou listy rozprostřeny na plátno a vystaveny slunečnímu záření. Tento krok je zásadní pro odstranění vlhkosti a připravení listů k dalšímu zpracování.
  4. Mletí: Sušené listy se následně melou na prášek. Mletí může být prováděno ručně nebo pomocí mechanických mlýnů, díky čemuž se zajistí jemná konzistence prášku.
  5. Třídění a balení: Po namletí je prášek tříděn, aby se odstranily případné hrubší části nebo nečistoty. Následně je balen pro distribuci a prodej.
  6. Laboratorní testy: Tento poslední krok se bohužel vždy neprovádí. Realkratom si ovšem zakládá na kvalitě svých produktů a je to pro nás prvořadá priorita. Proto provádíme opakované testy na čistotu našeho kratomu. Testy jsou prováděny namátkově v ověřené laboratoři.

Výhody kratomu ve formě prášku:

  • Variabilita dávkování: Prášek umožňuje přesnější kontrolu nad dávkováním, protože lze jednoduše a přesně odvážit požadované množství.
  • Rychlejší nástup účinku: Kratomový prášek se obvykle vstřebává rychleji než tablety.
  • Více možností konzumace: Prášek lze snadno smíchat s nápoji nebo potravinami, nebo si uvařit třeba kratomový čaj.

Nevýhody kratomu ve formě prášku:

  • Chuť: Chuť kratomové prášku nemusí každému vyhovovat kvůli jeho hořkosti. 
  • Cestování: Na nošení s sebou mohou být praktičtější kratomové tablety.

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Newerse.