OFICIÁLNÍ STANOVISKO K REGULACI KRATOMU A PRODEJI NEZLETILÝM

Ostrava 11. října 2022

Jako jeden z největších českých prodejců a distributorů kratomu se stavíme velmi negativně a odmítavě k jakémukoliv prodeji kratomu nezletilým v ČR.

Požadujeme bezvýhradní zákaz automatů s kratomem, zákaz prodeje ve večerkách a trafikách a prodej nechat pouze na specializované e-shopy a místa. 

Jako REALKRATOM.CZ od začátku děláme vše pro to, aby kratom zůstal v bezpečí. Máme aktuální české laboratorní testy na závadné látky jako jsou těžké kovy a bakterie. Kratom a veškeré další zboží lze u nás zaplatit jen převodem (žádná dobírka) a následuje kontrola věku v Zásilkovně.

Minimalizovali jsme u nás možnost prodeje nezletilým na úplné minimum a věříme, že to touto cestou mají jít všichni. Kratom pouze od 18ti! Všechny naše produkty jsme nechali laboratorně testovat a každý návštěvník se může podívat, že jsou bez jakýchkoliv závadných látek. Absolutně se distancujeme a odsuzujeme prodejce, kteří mají automaty u základních škol a nemají testy na své zboží. Toto nejsou prodejci a je jich jen minimum. Toto jsou lidé za každou cenu chtiví zisku a nezajímá je nic jiného. Tito lidé netvoří kratom komunitu, ale parazitují na ní. 
Je to malá hrstka lidí, která dělá zlo všem ostatním.

Kratom má dle našich odhadů a informací více než 10.000 uživatelů v České republice a statisticky 15.000.000 uživatelů v USA. Jsou mezi námi muži, ženy, těžce pracující lidé, úředníci, důchodci, studenti, lékaři, právníci, zpěváci a sportovci. Kratom je s námi v Česku 10 let a za celou tu dobu nikomu neublížil – naopak, pomohl u nás tisícům lidí, pro které se stal spásou a pomocí, kterou jinde nenašli.

Kratom pomáhá lidem se zdravotními problémy, kde léky více škodily anebo nepomohly. Kratom pomáhá spoustě nemocným lidem žít normální hodnotný život. Některé z příběhů si můžete přečíst pod článkem. Je to malý zlomek, který došel během 10 minut. Takových příběhu máme stovky až tisíce. 

Co se týče závislosti, kratom nezpůsobuje závislost. Tu způsobuje nezodpovědný uživatel a konzument. Závislost na kratomu není o nic jiná než závislost na jiných substancích. Osobní zodpovědnost patří jak k užívání kratomu, tak i k užívání kávy, cukru, nezdravých tuků, kouření cigaret a pití alkoholu. Všeho moc škodí.

Ale u kratomu neexistuje důkaz, že to lze „přehnat“ – a ani
enormně obrovské dávky u tisíců uživatelů nezpůsobily žádné prokazatelné zdravotní změny.
Kratomem se nelze předávkovat! Není to zkrátka a dobře fyzicky možné. To každý, kdo přišel do styku s kratomem, velmi dobře ví.

"Nepředstavuje žádnou hrozbu pro veřejné zdraví", jak dokazuje nejnovější studie z USA od Ph.D. Jacka Henningfielda, viceprezidenta výzkumu a zneužívání látek, profesora behaviorální biologie a profesora na Johns Hopkins University School of Medicine.

Ph. D. Jack Henningfield je přední světový expert na závislost a expert na vliv drog na
behaviorální, kognitivní a centrální nervový systém člověka. Také je to renomovaný odborník v problematice opioidů.

- Jsme pro povinné testování kratomu v České republice a EU na škodliviny a ohlášení prodeje SZPI, stejně jako pro kontroly prodejců a jejich zboží a tím pádem naprosté eliminování prodeje nekvalitního zboží, což je v Česku zvykem nejen u kratomu, ale naprosto u všeho.

- Jsme pro zahájení výzkumu kratomu na univerzitách České republiky, tak jako je předmětem výzkumu na světových univerzitách, jelikož jeho pozitivní účinky a schopnost enormně zvedat imunitu jsou až moc cenné, na to, aby je bylo možno ignorovat. Zvedají snad drogy imunitu? Odpovězte si sami.

- Jsme pro prodej kratomu pouze ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Žádné automaty!

- Jsme pro poskytování nejnutnějších základních informací o kratomu koncovému zákazníkovi. Aby mohly být uvedeny správné informace o tom kolik je rozumná dávka a jakou nepřekročit. Uvést vedlejší účinky u překročení (motání hlavy, nevolnost). Tyto informace včetně upozorněni na minimální věkovou hranici a letáček s popisem a rozborem přidat k balení. Většina problémů vzniká z nedostatku informací u koncového zákazníka.

Nemá smysl zákaz uvádění informací, včetně účinků, které přesto jsou velmi jemné a u doporučeného dávkování jsou na úrovni kvalitní kávy. Jen nám prosím dovolte, říct dospělým lidem, kteří se rozhodují sami za sebe, jak správně kratom užívat. 

O kratomu koluje spousta nesmyslů, ale relativní studie mluví jasně. My jsme tu proto, aby kratom zůstal. Aby dále pomáhal lidem, avšak byl nedostupný mladistvým. Aby dále dělal dobro a prodával se jen testovaný a čistý. Aby zůstali zodpovědní prodejci, kteří mají zájem podílet se a případně financovat výzkum této jedinečné rostliny, která v sobě obsahuje vzácné alkaloidy s tak pozitivním vlivem na imunitu, že je nemožné je ignorovat. 

Historie nás naučila jedno. Prohibice je ráj pro organizovaný zločin a různé mafie. Je 100% jasné, že se tyto skupiny kratomu po případném zákazu okamžitě chytí, protože poptávka zůstane stejná. Chceme opravdu, aby lidé chodili do vězení za rostliny? Z tohoto názoru na marihuanu pomalu a jistě jako společnost vyrůstáme, chceme to opakovat znovu s jinou rostlinou? U které převažují jen benefity? 

My ne.

Daniel Katanik 
Radek Friml 
REALKRATOM.CZ

Zpráva je volně šiřitelná a je pro všechny volně k použití. Zde je ke stažení v doc formátu, kde můžete k našim uměním dopsat svoje a dopsat i svůj eshop.

Newerse.